RUSKI ENDOKRINOLOG OTKRIO DOMAĆU SMESU KOJA SPUŠTA PRITISAK I HOLESTEROL DOK TREPNETE: Ovo vas "POPRAVLJA" cele
Napitak, ilustracija, Foto: Printscreen/Instagram/shres.subasиsashin__8ight

pažnja

RUSKI ENDOKRINOLOG OTKRIO DOMAĆU SMESU KOJA SPUŠTA PRITISAK I HOLESTEROL DOK TREPNETE: Ovo vas "POPRAVLJA" cele

Ovseni žele može da vam pomogne i u neutralisanju lošeg holesterola, te podmlađuje i čisti organizam od toksina i stablizuje krvni pritisak.

Objavljeno: 07:48h

Žele od ovsenih pahuljica je jednostavna i jeftina smeša koju svako može lako da napravi kod kuće, a koja i te kako može da vam pomogne da digestivni sistem, jetru i bubrege održite zdravim. Ruski endokrinolog Elena Sjurakšina istakla je da ova prirodna mešavina ima brojne prednosti za organizam.

Kada se ovsene pahuljice pripreme na ovaj način, dobija se dobra smesa za stimulisanje rada creva, ali i odličan izvor rastvorljivih vlakana, koja obavijaju sluzokožu želuca i štite je od iritirajućih faktora.

Ovseni žele može da vam pomogne i u neutralisanju lošeg holesterola, te podmlađuje i čisti organizam od toksina i stablizuje krvni pritisak.

"Ovseni žele je bogat rastvorljivim vlaknima koja pomažu u smanjenju nivoa "lošeg" holesterola u krvi. On sadrži i magnezijum, kalijum i druge elemente koji pomažu pri snižavanju krvnog pritiska", kaže dr Sjurakšina za portal "Roskachestvo".

Potrebni sastojci:

100 grama mlevenih vosenih pahuljica

200 grama ovsenih pahuljica

50 ml kefira

1 litar vode

Priprema:

Ovsene pahuljice, Doručak
foto: Jeppe Gustafsson / Shutterstock Editorial / Profimedia

U staklenu teglu (zapremina najmanje 1, 5 litara) sipajte mlevene i obične pahuljice i ljuspice, pa dodajte kefir i litar tople vode, i sve dobro promešajte drvenom kašikom. Pokrijte teglu gazom i pričvrstite je elastičnom gumicom. Teglu stavite na tamno, toplo mesto da fermentira dva dana. Fermentacija je završena kada se na površini pojave mehurići.

Smesu procedite kroz sito obloženo gazom u čistu teglu, pa je pokrijte gazom i ostavite na toplom mestu da odstoji jedan dan. Posle 24 sata, smesa bi trebalo da se razdvoji na tečni gornji deo, dok je na dnu gusta mešavina. Gornji, tečni sloj pažljivo ocedite, a donji sloj koristite kao starter za pripremu lekovitog želea (može da se čuva u frižideru do 10 dana).

Za dalju pripremu dve čaše lekovitog ovesnog želea, 3 kašike startera razblažite u čaši vode. U šerpi prokuvajte čašu obične vode, te kada rpovri dodajte razblaženi starter. Stavite smesu da opet prokuva i kuvajte uz stalno mešanje. Vreme kuvanja zavisi od željenje gustine napitke. Sačekajte da se žele prohladi pre konzumiranja.

Žele od ovsene kaše je bezbedno i hranljivo piće, tako da nema bojazni u njegovom konzumiranju. Ipak, dovoljno je piti jednu do dve čaše na dan. Sadrži ogromnu količinu vlakana, antioksidanata, vitamina i minerala koji su korisni za organizam.

05:22

6 ZLATNIH PRAVILA ZA DOBRU LINIJU I ZDRAVLJE! Nutricionistkinja: Mleko može izazvati visok krvni pritisak,a supa je veoma važna!

(Espreso/Blic žena/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.